De beste tips om goed te leren

Faalangst
Faalangst? Tips om toch te slagen
1 januari 2019
taxichauffeur worden
Taxichauffeur worden? Haal je Taxipas!
1 maart 2019
Toon alles
tips

De beste tips om goed te leren

Vast heel herkenbaar: je moet veel leren maar je hebt het gevoel dat niks blijft hangen. Alles wat je er zojuist hebt ingestampt lijkt er wel als een vergiet weer uitgelopen. Al die moeite voor niks en nog frustrerender: je kan weer opnieuw beginnen. Of toch niet?

Herhaling is het Key-word

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je iets nieuws wil leren je het moet herhalen als je wil dat het blijft hangen. Eigenlijk heel logisch, denk maar aan fietsen: de eerste keer val je direct om en hoe vaker je oefent, dus herhaald, hoe beter je er in wordt! Dit geldt hetzelfde voor je hersenen. Je denkt misschien dat er niks blijft hangen maar er blijft echt wel iets hangen. En hoe vaker je het herhaald hoe meer er in je hoofd blijft zitten!

Hard leren en toch zakken

Heel vaak hoor je mensen zeggen: ‘’ik heb super hard geleerd, dagen of weken achter elkaar alleen maar geleerd en toch ben ik gezakt’’. Dit heeft vaak te maken met de manier van leren. Afwisseling van manieren om te leren kunnen je helpen om de stof beter te laten onthouden. En wanneer je dit afwisselt wordt het ook nog eens niet saai waardoor de kans veel groter is dat het beter blijft hangen.

Tips om beter te leren

Misschien denk je wel na bovenstaande te hebben gelezen: ’’ interessant, hier heb ik wel iets aan’’. Maar misschien wil je nog wel meer tips. Onderstaand vind je onze beste tips om te zorgen dat wat jij leert ook blijft hangen en je dus slaagt.

Tip 1) In stukken

Hak je leerstof in stukken, te veel en te lange teksten zorgen ervoor dat je hersenen oververmoeid raken en dus een soort van kortsluiting krijgen. Ze slaan niks meer op en alles wat je nu nog leert blijft niet hangen en is dus voor niets.

Tip 2) Pauze

Neem regelmatig voor jezelf een pauze. Plan deze van te voren in zodat je weet waar je naar toe werkt en hoe lang je nog moet. Pauzes zijn goed voor je hersenen, ze krijgen dan even rust en kunnen daarna weer aan de slag.

Tip 3) Herhaling

We hadden het al eerder genoemd maar blijf de stof herhalen, als je de vaat wast bijvoorbeeld of schrijf in je eigen woorden een samenvatting. Door het continue te herhalen zorg je ervoor dat de stof blijft hangen. Werk bijvoorbeeld in een groep. Door er samen over te praten en er op die manier mee bezig te zijn blijft het ook alweer hangen!

Tip 4) Zet de klok

Leer niet te lang en zet bijvoorbeeld een alarm. Wanneer je te lang achter elkaar leert dan nemen je hersenen niks meer op waardoor alle informatie gewoon weer verloren gaat. Zonde!

Tip 5) Afwisseling doet wonderen

Maak het voor jezelf interessant om te leren. Niemand vindt het leuk als iets saai is. Dus zorg dat je de stof op verschillende manieren tot je neemt waardoor jij je hersenen triggerd om nog meer op te willen nemen.