De Nederlandse grammatica leren doe je zo!

Een chauffeurspas
Een chauffeurspas, wat kun je er eigenlijk mee?
1 juni 2020
Toon alles
Nederlandse grammatica leren

Met deze tips komt die voldoende er wel

De Nederlandse taal is één van de meest lastige talen ter wereld. Maar laat dat je niet afschrikken; laat het je uitdagen. Met deze tips is de Nederlandse grammatica leren een eitje!

Ga veel met Nederlanders om

Om grammaticaal de taal goed onder de knie te krijgen, is het een waardevolle tip om zoveel mogelijk met Nederlanders op te trekken. En daarmee bedoelen we mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Vanaf de geboorte een bepaalde taal spreken zorgt ervoor dat die mensen de juiste grammatica compleet beheersen en gevoelsmatig eigenlijk geen fouten maken. Schrijven is natuurlijk een ander verhaal, maar dan heb je in ieder geval een goed voorbeeld als begin.

Verkleinwoorden

De Nederlandse taal is gek op verkleinwoorden. Daar waar je in bijvoorbeeld het Engels voor verkleiningen een heel ander woord gebruikt, plakken we in het Nederlands er vaak ‘-je’ of ‘-kje’ achter. Bijvoorbeeld ‘boot’ wordt ‘bootje’ of ‘koning’ verandert in ‘koninkje’. Oefen eens met deze woorden en ontdek een nieuwe wereld die open gaat.

’t Kofschip

Hoe schrijf de vervoeging van een bepaald verleden-tijd-werkwoord nou eigenlijk? Je kunt via het ezelsbruggetje van het ’t Kofschip checken hoe je een bepaald werkwoord in het verleden schrijft. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het werkwoord van ‘krabben’, dan kun je de verleden tijd versie daarvan schrijven als ‘krabde’ of ‘krapte’. De stam is het hele werkwoord minus de ‘en’. Bij krabben dus ‘krabb’ waarvan de ‘b’ niet in ’t Kofschip zit. Dus dan schrijf je het als ‘krabde’.

Schrijf iets en laat het checken

Als je echt eens goede feedback wilt ontvangen waar je wat aan hebt, dan is het aan te raden om een stuk te schrijven in het Nederlands. Laat je werk van hooguit een kantje vervolgens nakijken door iemand met verstand van taal of iemand die Nederlands als moedertaal heeft. Die haalt de meeste fouten er zo voor je uit en je leert er ook nog eens ontzettend veel van!

Welk lidwoord?

Als er iets is waar nieuwe Nederlanders moeite mee hebben, dan is het het juiste gebruik van lidwoorden. Dat zijn de woorden die voor een zelfstandig naamwoord komen zoals ‘de’ in de zin ‘de vrouw ging boodschappen doen’. Maar wanneer zeg je nou ‘de’, ‘het’ of ‘een’? Daar heb je over het algemeen deze regels voor: ‘de’ gebruik je hoofdzakelijk bij mannelijke en/of vrouwelijke woorden en ook bij meervoud. Als iets onzijdig is zoals een object, dan plaats je er ‘het’ voor. Leer je dit gegeven gevoelsmatig aan en je komt een heel eind!

Ga op les

De meest belangrijke tip hebben we voor het laatst bewaard. Nederlandse grammatica leren doe je het beste door op les gaan. Via een inburgeringscursus leer je Nederland en het Nederlands goed kennen! Meld je bij ons aan en start zo snel mogelijk. Neem contact op voor de mogelijkheden.