Dit is wat je met het staatsexamen kan!

10 leuke weetjes over Nederland
1 juni 2019
Grappigste spreekwoorden en gezegdes
1 augustus 2019
Toon alles
staatsexamen

Wat je met het staatsexamen kan

Het is een betere vraag, wat kun je met het staatsexamen niet? Want met het halen van het examen zullen vele deuren opengaan! Dit zul je op carrière gebied gaan merken en hierdoor zul je ook privé veel gaan merken. Het staatsexamen is een uitgelezen kans om verder te komen als je niet je mavo, havo of vwo diploma behaald hebt. Laat die studie maar komen! Hieronder staan een aantal voorbeelden van wat je met het examen kan.

Verder studeren

Dit is hét grote voordeel van het halen van het staatsexamen. Als je niet je mavo, havo of vwo diploma behaald hebt maar wel graag verder wilt studeren, dan is het doen van het examen een must. Je kunt je vaak niet aanmelden voor studies als je niet in het bezit bent van een dergelijk diploma. Maar ook goed om te weten, als je je staatsexamen gehaald hebt, betekent dit niet automatisch dat je wordt toegelaten voor een studie. Het kan zijn dat je studie meerdere voorwaarden stelt alvorens je wordt aangenomen. Lees dit dus goed door als je interesse hebt in een studie. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Het examen is ook fijn om af te leggen en te halen als je niet perse verder wilt studeren. Het is een manier om aan te tonen bij werkgevers dat je de basiskennis bezit. En dat kan goed uitkomen bij sommige banen! Zo kun je aantonen wat je allemaal hebt gedaan en geleerd. Niet geheel onbelangrijk aan de start van je carrière.

Staatsexamen NT2

Het staatsexamen NT2 is nodig om aan opleidingen of werkgevers te bewijzen dat je de Nederlandse taal beheerst. Als je bijvoorbeeld wilt werken ergens dan is het handig als je de Nederlandse taal voldoende beheerst om te begrijpen wat er gezegd wordt. Ook is het fijn als je wat dingen terug kunt zeggen. Dit bevordert ook de productiviteit. Weet dat een inburgeringsexamen anders is dan het staatsexamen NT2. Bij het staatsexamen NT2 wordt er veel dieper ingegaan op de Nederlandse taal.

De uitdaging bij het examen is dat je in principe zelfstudie moet doen. Je gaat niet naar school toe om alles te leren. Denk je dat dat lastig voor je wordt of misschien wel te pittig? Dan kun je ook bij Oxford opleidingen het staatsexamen doen klassikaal. Zo wordt je goed begeleid door een enthousiast team en wordt je kans van slagen met de week groter. Op naar de toekomst!