Grappigste spreekwoorden en gezegdes

staatsexamen
Dit is wat je met het staatsexamen kan!
1 juli 2019
Valkuilen bij het leren van de Nederlandse taal
1 september 2019
Toon alles

Grappigste spreekwoorden

Grappigste spreekwoorden. In elke cultuur en in elke taal heeft men spreekwoorden. Dit zijn woorden die men zegt, om aan te geven dat er iets niet klopt of omdat er iets anders moet. Door niet het direct te benoemen maar er andere woorden voor te gebruiken, doe je een beroep aan de creativiteit van de mens. Het leuke is dat de meeste mensen de spreekwoorden begrijpen. Zonder dat je letterlijk iets zegt, kan men precies horen wat er ‘tussendoor’ gezegd wordt. Wij hebben de grappigste spreekwoorden en gezegdes op een rijtje gezet voor je!

Wie boter op zijn hoofd heeft, moet niet in de zon lopen

Als je ergens schuldig aan bent, kun je je beter gedeisd houden

Een klap van een lamme aap krijgen

Beledigd worden

Aan mijn lijf geen polonaise

Dat is helemaal niks voor mij

In de gordijnen klimmen

Boos worden

Wees liever de staart van een leeuw dan de kop van een vos

Je kunt beter dan als sluw zijn

Als je wilt dat je kippen eieren leggen, dan moet je ook het kakelen verdragen

Slechte kanten moet je ook accepteren, als een bepaalde keuze maakt

Leeuwen en beren op de weg zien

Negatieve dingen zien, alles in een negatief perspectief zien

En zo zijn er nog talloze spreekwoorden in de Nederlandse taal die grappig zijn! Veel van deze spreekwoorden en gezegdes zijn al ontzettend oud. Sommige zelfs van een paar honderd jaar geleden! Toen was het al heel gewoon om spreekwoorden te gebruiken in plaats van het ‘gewoon’ te zeggen. Ook zie je vaak dat de spreekwoorden terug komen in andere talen. Of dat er net andere woorden worden gebruikt die hetzelfde betekenen uiteindelijk.

Doordat spreekwoorden en gezegdes vaak voorkomen in de Nederlandse taal, is het goed om deze ook te oefenen als je de Nederlandse taal aan het leren bent. Het is namelijk een goede manier om ook de nuchtere Nederlanders wat beter te leren kennen!  Bij Oxford Opleidingen kun je een Inburgeringsexamen volgen. Hierdoor beheers je snel de Nederlandse taal en kun je je snel mengen in de Nederlandse maatschappij. Neem anders even contact op voor meer informatie.