Nederland echt leren kennen? Dit moet je doen!

Hulpmiddelen bij je inburgering
1 oktober 2019
Je buren verrassen
Je buren verrassen met de feestdagen, zo doe je dat
1 december 2019
Toon alles
Nederland echt leren kennen

Nederland echt leren kennen

Als je in het buitenland op vakantie bent en je vertelt waar je vandaan komt, zullen ze je soms vragend aankijken. Nederland, waar ligt dat eigenlijk? De meesten van ons zeggen al snel ‘Amsterdam’ waarna een bevestigend ‘Ah! Amsterdam!’ volgt. Herkenbaar? Maar eigenlijk zo enorm oneerlijk. Want Nederland echt leren kennen doe je niet in de hoofdstad. Dat doe je zo!

Amsterdam? Drop it!

Onze wereldstad in eigen land is niet per se de plek waar je ultiem Nederland vindt. Kijk eens breder dan de Zaanse Schans of de Bollenstreek. Tijd om Nederland echt te ontdekken. Kaas proeven en haring happen doe je niet op de Leidsestraat. Ga daarvoor naar Harlingen, een Friese visstad bij uitstek. Houd je van jonge kaas? Dan is Noord-Holland eerder de plek voor je dan Limburg, waar ze veel zwaardere kazen maken met veel geur en smaak. Mosselen zijn het lekkerst en het best klaargemaakt in Zeeland. Nederland echt leren kennen, doe je door elke streek met je smaak af te tasten!

Hollandse pot? Koken met spierballen

Over smaak gesproken, veel gerechten of ‘typisch’ Nederlandse lekkernijen komen maar zelden van origine uit Nederland. Ze zijn zo ingeburgerd dat ze niet meer uit het Hollandse kookboek weg te denken zijn. Denk aan een kroket, oliebol of aardappelen. Die kennen hun oorsprong in andere landen maar hebben Nederland echt leren kennen door de vroegere zeevaarders. Voor een beetje goeie Hollandse pot, kook je met je spierballen: knollen, penen, gehakt, kool, aardappelen en ga zo maar door. Daar zit weinig salsa in, niet?

Windsurfen op de wadden

Zeker in de zomer is de Noordzee een vrij warme zee al zeggen je voeten anders. In de winter wordt het water ook niet kouder dan maximaal 5 graden. En omdat er weinig bergen en kliffen zijn, is de Nederlandse kust ideaal voor…windsurfen! Met een grote kite of vlieger laat je je meevoeren met machtige snelheden. En je hoeft niet bang te zijn om grote rotsen niet meer te kunnen ontwijken, want die zijn er niet! Helaas voor de warmte aanbidders: kite-en windsurfen gaat het best in het najaar.

Limburg, is dat Nederland?

Natuurlijk hoort Limburg bij Nederland. Al denk je misschien aan de verbaasde manier van praten soms van niet. Het landschap is dan ook totaal anders. Dit oude hertogdom is pas sinds het jaar 1815 een echte provincie van Nederland. Net als Friesland, voelt Limburg zich altijd een beetje een buitenbeentje. Maar er is zoveel te doen dat het bijna voelt als vakantie in eigen land. En dat is genieten. Denk eens aan een kastelentocht of een heuvelhike. Ergens een vorkje Limburgse vlaai meeprikken of een concert op het Vredesplein in Maastricht. Verblijf een nachtje in Huis Bloemendaal in Vaals. Dit hotel was ooit een 18e-eeuws klooster.

Nederland echt leren kennen doe je dus door te doen, te zien en te beleven. Door te proeven en te delen. Anders blijft iedereen maar denken dat Nederland een provincie is van Amsterdam.