Nederlands leren? Dit is de beste voorbereiding!

Nederlands oefenen
De leukste uitjes om je Nederlands te oefenen
2 februari 2020
inburgeringscursus geslaagd
Inburgeringscursus geslaagd? Dit kun je hierna doen!
1 april 2020
Toon alles
Nederlands leren

Nederlands leren

Elke taal heeft zijn valkuilen, regeltjes en uitzonderingen. Toch is het Nederlands een van de moeilijkste talen om te leren. Hoe dat komt? Omdat er uitzonderingen, voorzetsels en lidwoorden worden gebruikt die andere talen niet kennen. Ook de uitspraak is vaak vrij hard. Gelukkig spreken veel Nederlanders goed Engels. Toch is Nederlands leren spreken een must om in te burgeren en je thuis te voelen in het land waarin je gaat wonen. En zo bereid je je het beste voor!

Welke woorden ken je al?

Misschien dat je al wat woorden kent, door bijvoorbeeld vluchtig de krant te hebben gelezen of omdat je andere mensen hebt horen praten. Luister eens goed naar de uitspraak en kijk goed naar hoe je het schrijft. Praat er met andere mensen over die al Nederlands kunnen spreken. Die kunnen je woord voor woord leren hoe je het woord uitspreekt en wat het betekent.

Kinderboeken

Natuurlijk ben je geen kind meer, maar toch is soms handig als je net een taal aan het leren bent je eerst te verdiepen in kinderliteratuur. De schrijvers van deze verhalen zijn gewend simpele woorden te gebruiken. De zinnen zijn goed te volgen. En als je zelf kinderen hebt, kun je ze later voorlezen als ook zij de taal gaan leren!

Koop een woordenboek

Het spreekt misschien voor zich, maar het kopen van een woordenboek vóórdat je lessen beginnen is toch echt wel aan te raden. Zo kun je de les goed volgen. Als je een woord niet begrijpt, dan zoek je het snel even op. Spreek je een taal die je in de winkel niet zo snel kunt vinden? Kijk dan op internet of er een woordenboek vanuit jouw moedertaal naar het Nederlands tussen zit. Dat moet vast wel goed komen!

Uitgaan en TV

Het helpt al heel erg als je bijvoorbeeld films in het Nederlands gaat kijken. Doe de ondertiteling in jouw taal erbij aan en focus je op hoe bepaalde woorden worden uitgesproken. Ook met uitjes als je naar het theater gaat of een restaurant bezoekt, zul je je focus op te taal moeten leggen. Probeer eens je eten in het Nederlands te bestellen en vraag of de ober je helpt als je het niet goed uitspreekt. Zo kun je Nederlands leren zonder dat het je enorm veel moeite kost. Dan zul je zien wanneer je eerste les begint, je al veel woorden herkent en misschien zelfs al weet wat ze betekenen.

Inburgeren is een spannende tijd waar je hard moet werken om dat te bereiken waarvoor je gekomen bent. Wij helpen je door deze spanning heen. We laten zien dat het leren kennen van een nieuw land met een nieuwe taal enorm leuk kan zijn!