Valkuilen bij het leren van de Nederlandse taal

Grappigste spreekwoorden en gezegdes
1 augustus 2019
Hulpmiddelen bij je inburgering
1 oktober 2019
Toon alles

Valkuilen Nederlandse taal

Ben je van plan om binnenkort Nederlands te leren? Als je dit artikel leest en begrijpt ben je natuurlijk al een heel eind! Maar als je wat meer verdieping gaat zoeken in de Nederlandse taal, dan kom je er waarschijnlijk achter dat de Nederlandse taal af en toe best lastig kan zijn… Het is niet echt met een andere taal te vergelijken en totaal anders dan de wereldtalen zoals Spaans en Engels. Hieronder volgen een aantal valkuilen van de Nederlandse taal.

De of Het? Grootste valkuilen!

Dit is toch wel de meest voorkomende valkuil voor allochtonen die de Nederlandse taal proberen te bemachtigen. Gebruiken ze nou de of het voor een zelfstandig naamwoord? In andere talen is het zo dat je hier vaak regels aan verbonden zijn, waardoor het makkelijker is om te bepalen welk woord je moet gebruiken. Echter is dat in het Nederlands niet. Hierbij is het een kwestie van oefenen en uit je hoofd leren kennen… Er zit niks anders op! Gaandeweg zul je wel merken dat het wat makkelijker gaat worden.

Hun of Hen?

Gebruik je nou hun of hen? En wanneer gebruik je dat dan eigenlijk? Ook hier zitten vaak valkuilen in. Even een uitleg hierover. Hun wordt gebruikt als bezittelijk voornaamwoord. En hen wordt als lijdend voorwerp gebruikt. Dit is dus een heel andere manier van gebruik van het woord! Ondanks dat de woorden erg op elkaar lijken.

Beide of Beiden?

Beide of is het beiden? Deze twee woorden komen op hetzelfde neer, maar je gebruikt ze op verschillende manieren. Zo gebruik je beide als er een zelfstandig naamwoord achter het woord komt te staan en beiden als dit niet het geval is. Wordt er in een zin verwezen naar een zelfstandig naamwoord? Ook dan laat je de -n weg, behalve als het gaat om personen. Dit is dus even een regel die je erbij moet onthouden.

Ben je klaar voor een vervolg op je cursus Nederlands? Dan kun je dit doen bij Oxford opleidingen. Ze zijn gespecialiseerd in het geven van Nederlands en kunnen je helpen om verdere stappen in de Nederlandse maatschappij te zetten.