Wat is het verschil tussen inburgeren en Staatsexamen?

tarievenn
19 april 2019
10 leuke weetjes over Nederland
1 juni 2019
Toon alles
inburgeren en Staatsexamen

Inburgeren en Staatsexamen

Er zijn vele momenten waarop je een examen kan afleggen in Nederland. Dit is een manier van de overheid om mensen te laten integreren of om ze de mogelijkheid te bieden om te gaan studeren. Er zijn wat verschillen te noemen tussen het inburgeren en staatsexamen. Voor velen is dit soms namelijk nog wat onduidelijk! En het is juist de bedoeling om verwarring te voorkomen. We leggen allereerst even uit wat inburgeren en staatsexamen nou precies zijn.

 

Inburgeren, wat is dat?

Inburgeren doe je als je naar Nederland komt en een burger voor de Nederlandse maatschappij wilt worden. Je leert tijdens het inburgeren van alles over de Nederlandse samenleving en je leert wat van de taal. Op deze manier ben je goed voorbereid om deel te nemen aan de Nederlandse maatschappij. Als je gaat inburgeren krijg je een brief van DUO om hieraan deel te nemen. Bij het inburgeren hoort een examen. Dat is het inburgeringsexamen. Dit is het moment dat je getoetst wordt over de kennis die je de afgelopen tijd hebt opgedaan.

 

Staatsexamen werkt zo

Een Staatsexamen is een examen die je kunt afleggen als je verder wilt studeren. Een staatsexamen is een examen dat is georganiseerd door de staat en die mensen de gelegenheid geeft om verder te komen. Met dit staatsexamen kan je op MBO of HBO niveau verder studeren. Dit is niet alleen heel handig als je na het inburgeren een richting op wilt en hogerop wilt komen. Het is ook handig voor mensen die al heel lang in Nederland wonen en hun diploma niet hebben gehaald. Dan is dit de manier om verder te komen. Met dit diploma wordt je toegelaten op hogescholen en mbo scholen waar je een opleiding kan volgen. In Nederland zijn er ontzettend veel mogelijkheden op dat gebied!

Het verschil tussen inburgeren en Staatsexamen zit dus ook precies hier in. Inburgeren doe je om goed mee te kunnen draaien met de Nederlandse samenleving. Dit is dus als je immigrant bent. Het Staatsexamen is erop gericht om mensen hogerop te helpen om te gaan studeren. Dit is niet alleen voor immigranten, maar ook voor Nederlanders die vroeger geen schooldiploma hebben gehaald. Dit is een manier om toch nog verder te kunnen studeren. Mits het examen wordt behaald natuurlijk!

Je kan inburgeren en Staatsexamen beide volgen aan Oxford opleidingen. Voor vragen kan je altijd contact met ze opnemen. Ook als je vragen hebt over het verschil tussen inburgeren en Staatsexamen staan ze voor je klaar!